Första h1

Batterifabriken läggs inte i Sundsvallsregionen

Men vi har lagt grunden för en stor industrietablering och vi har en av Sveriges bästa siter. Nu fortsätter arbetet för andra etableringar.

Northvolt och Volvo Cars batterifabrik med 2 500 jobb i potten läggs alltså inte i Sundsvallsregionen, vilket naturligtvis är en besvikelse.

Men kraftsamlingen fortsätter, att av 49 kommuner vara med i den absoluta slutstriden kring etableringen visar verkligen på platsens möjligheter och kvaliteter samt vår goda förmåga att möta de krav som hör till en sådan etablering.

– Vi faller på målsnöret, men det sätter fingret på det vi lyckats skapa tillsammans i Sundsvallsregionen: ett av Sveriges starkaste erbjudanden för energiintensiv industri. Vi får inte Northvolt och Volvo Cars gigafabrik, men jag är övertygad om att vi inom en snar framtid har en stora energiintensiva etablering i vår arbetsmarknadsregion, säger Stefan Dalin, (s), ordförande för Sundsvallsregionen och kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun.

– Jag är väldigt stolt över det engagemang som så många visat, både i våra egna organisationer, i näringslivet och i offentlig sektor, det visar på att vi kan och att vi vill, säger Bodil Hansson, (s), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvalls kommun. Det visar också på att vi är inne i en spännande samhällsförändring där vi alla behövas. Aldrig har vi varit så nära att kamma hem högsta vinsten som nu, nu laddar vi om och tar nya tag.

Sundsvallsregionens erbjudande stod sig länge i konkurrensen

Arbetet har varit intensivt efter att Northvolt och Volvo Cars i somras via affärstidningen Dagens Industri berättade att de skulle bygga nästa batterifabrik.

– Projektteamet har varit litet och arbetat oerhört mycket och intensivt, berättar Jonas Walker, kommundirektör i Sundsvall. Man skippade semestern och har jobbat kvällar och helger. Dessutom har medarbetare i våra egna organisationer, vårt näringsliv, akademin och statliga verk varit med och bidragit med snabba leveranser. Engagemanget är helt otroligt.

– Det är imponerande att se den samverkan vi under denna intensiva projekttid har lyckats skapa, säger Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå. Både inom Sundsvallsregionen och i vår lilla projektgrupp. När det står något stort på spel så klarar både kommunerna och omkringliggande samhälle av att leverera. Det ska vi använda oss av när vi tar hem nästa stora etablering, säger Andreaz.

Att vara med i slutstriden i denna stora tävling är ändå mycket bra jobbat, och ett kvitto på att vi är attraktiva för etableringar. Timrå och Sundsvall har bestämt sig och kommer att fortsätta samarbetet kring Torsboda och jakten på en ny stor etablering i vår region. Vi tittar nu på hur vi kan formalisera samarbetet ytterligare.

– Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det är inte frågan om vi ska få en energiintensiv etablering, utan när vi får den, säger Stefan Dalin.

– Vi har fått upp vittringen, tillsammans har vi skapat något utöver det vanliga och fått kvitto på att vi är attraktivt för den nyindustrialisering som pågår, nu går vi vidare med andra aktörer, avslutar Bodil Hansson.

Kontaktpersoner

 

Stefan Dalin, (s), ordförande för Sundsvallsregionen och kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun.
Telefon: 073-270 95 39

Bodil Hansson, (s), kommunstyrelsens ordförande Sundsvalls kommun.
Telefon: 073-095 62 57

Jonas Walker, kommundirektör, Sundsvalls kommun.
Telefon: 070-215 69 51

Andreaz Strömgren, kommunchef, Timrå kommun.
Telefon: 073-043 49 99