Första h1

Nya e-tjänster med medborgarnytta genom eSamverkan

I det digitala samhället förväntar sig människor att kunna genomföra sina kommunala ärenden via e-tjänster, dygnet runt. För att motsvara dessa förväntningar samarbetar ett antal kommuner i Västernorrland med omnejd inom digitalisering i projektet eSamverkan. Ett antal gemensamma digitala tjänster med nytta för medborgare och företag ska tas fram i eSamverkan.


En viktig del i eSamverkan är att man också ska leverera förutsättningar för att koppla de digitala tjänsterna till en webbkarta – med inriktning på användarvänlighet. Webbkartan ska kunna användas i smarta telefoner, datorer och surfplattor.

Sundsvalls kommun, en av deltagarkommunerna i eSamverkan, ligger långt framme i utvecklingen av en webbkarta.

- Vi vill förenkla, förnya och förbättra tillgängligheten och servicen i Sundsvalls kommun, säger Åsa Jadelius i ett pressmeddelande från Kommunförbundet Västernorrland.

Därför har Sundsvalls kommun tagit fram en lättöverskådlig digital karta, byggd i flera lager så att du snabbt och enkelt hittar, till exempel, natur- och friluftsupplevelser i vår kommun. Det finns många olika användningsområden för en ”kommun-webbkarta”

- Utmaningen ligger i att ta denna komplexa funktion och tillgängliggöra den på ett användarvänligt sätt till alla typer av enheter. Tjänsterna används i huvudsak på små skärmar (smarta telefoner och surfplattor). För den som vill vandra i naturen exempelvis, så kommer kartan till användning i form av att stugor, motionsspår, ryttarleder, historiska platser och mycket annat kommer att vara utmärkta. Det kommer också att finnas en sökfunktion där man kan söka efter exempelvis badplatser.

Den digitala kartan kommer att vara färdigställd inom ett år. Då kommer den även innehålla en guidningshjälp samt funktioner för att hitta friluftsanläggningar eller närliggande, intressanta naturmiljöer med hjälp av GPS-positionering.

- Det betyder att du i princip kan använda kartan för att guida dig själv genom besöksmål, samtidigt som du kan läsa mer om och se bilder av det via länkar, säger Åsa.

Se redan nu exempel på den digitala kartan via https://karta.sundsvall.se/friluftskarta/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om eSamverkan

eSamverkan är ett projekt finansierat av nio kommuner, Landstinget Västernorrland samt Regionala utvecklingsfonden. Genom att utveckla utbudet och servicen av kommunala e-tjänster för medborgare och företag vill man öka kommuners tillväxt, attraktivitet och tillgänglighet. Projektets aktiviteter ska finna förbättringspotentialen i den kommunala e-servicen och sedan utveckla den, både genom att utöka tjänsterna till att omfatta fler tjänster, men också genom automatisering som gör systemen mer självkontrollerande och minimerar den kommunala handläggningen. E-tjänsterna tas fram och utvecklas av internt i kommunerna eller av olika konsulter och implementeras senare i den kommunala verksamheten.