Första h1

Regionberättelser

I den första delen av regionberättelser får vi möta Douglas Helsing som arbetar som stadsarkietekt på Nordanstigs kommun.

Douglas Helsing, Stadsarkietekt, Nordanstigs kommun


Berätta kort om dig själv och din koppling
till Sundsvallsregionen.
Jag bor i Sundsvall men pendlar till arbetet i Nordanstigs kommun. Efter en traineeanställning på ett och ett halvt år som planarkitekt fick jag ökat ansvar. Idag är jag anställd som stadsarkitekt och enhetschef för plan och bygg.


Svart text på grå fotobakgrund "200 000 berättelser. Var börjar din?"Varför valde du att stanna kvar i Nordanstig?
Jag har själv fått en relativt lantlig uppväxt i Matfors utanför Sundsvall och kan relatera till Nordanstig på flera sätt. Jag brinner för landsbygdsfrågor och ser verkligen potentialen i kommunen och möjligheten att få vara med och påverka dess framtid.

För egen del så har jag gått från att jobba som byggnadsarkitekt med mindre arbeten som ombyggnationer på förskolor till att projektleda förändringar som rör hela vår kust. Var vill vi se mer bostadsbebyggelse, vilka områden bör vi bevara och hur ska nya kommunikationsstråk gå?

Hur kan vi arbeta kring nya E4 och den nya dragningen av ostkustbanan? Det är ett fantastiskt privilegium att få vara med och påverka i så stor skala, det är nog därför jag trivs så bra.

Vad är det bästa med Nordanstig?
Människorna och friheten. Man kan vara som man är, det är tillåtande och jag upplever en familjär känsla i kommunen. Det finns starka naturvärden med kust och skogar, ett rikt kultur- och föreningsliv och samtidigt ett rimligt avstånd till både Hudiksvall och Sundsvall.

Hur ser ditt liv ut om 5 år?
I juli 2025 sitter jag förhoppningsvis på nyinvigda Bergsjö torg och dricker sangria i kvällssolen till tonerna av Engmans Kapell med 2 000 andra
Nordanstigsbor.

Jag trivs otroligt fint med livet just nu så om fem år är jag mycket väl kvar i Nordanstig då det finns otroligt mycket att arbeta med här. Förhoppningsvis är vi på god väg att skapa helårssamhällen längs kusten där människor kan bo och
verka året om. Samtidigt vill jag skapa en levande landsbygd och bevara våra värdefulla natur- och kulturvärden för framtida generationer.

Vad är livskvalitet för dig?
Att få vara kreativ och träffa människor, vilket jag tur nog får utrymme för genom jobbet. Ren livskvalitet är också att få vada ut i något av Sundsvallsregionens alla fina fiskevatten med ett flugfiskespö i handen på jakt efter den riktigt stora havsöringen.

Om du tänker på din kommun som en del i Sundsvallsregionen; vad tänker du på när du hör orden Puls, Framtid och Livskvalitet?
Vi har närhet till puls genom städerna Hudiksvall och Sundsvall. Vi har livskvalitet genom den lugna och fridfyllda landsbygden. En ljus framtid med
bättre kommunikationsförbindelser, fler som bor och verkar i Nordanstig och en ökad puls i vår kommun. Ni kommer se mycket av Nordanstig framöver, var så säkra!